BHV-cursus, redt levens

Niks is vervelender dan te maken krijgen met onvoorziene omstandigheden op je werk, prive of bij de sport. Zoals het gezegde al luidt, een ongeluk zit ook daadwerkelijk in een klein hoekje. Die ene collega die net te enthousiast de trap af gaat of die persoon met sporten die net te fanatiek is. Dan scheelt het voor jezelf en voor anderen als er iemand aanwezig is die op dat moment verstand van zaken heeft en kan helpen met eerste hulp bij ongelukken. Dit kan ofwel in de vorm van een EHBO’er of, wanneer op kantoor, in de vorm van een BHV’er. Een bedrijfshulpverlener is een medewerker, collega of manager binnen het gebouw die speciaal is opgeleid tijdens een cursus BHV.  In deze blog ga ik je wat meer vertellen over de taken van een bhv’er en of iemand verplicht is deze op zijn of haar kantoor aanwezig te hebben.

Verplichte aanwezigheid BHV’er

Alhoewel, we er liever niet bij nadenken is de aanwezigheid van een BHV’er zeker geen overbodige luxe. De kans dat er een keer iets onverwacht gebeurt, stijgt namelijk aanzienlijk met het aantal personen aanwezig in een gebouw. Een bedrijfshulpverlener dient dat als eerst hulp tot de hulpdiensten zijn gearriveerd en kan eventueel de hulpdiensten opvangen en assisteren.

De hoeveelheid bhv’ers die er in het bedrijf aanwezig moeten zijn is onder andere afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de hoeveelheid werknemers. Als we kijken naar de ARBO, zijn er de volgende richtlijnen als het gaat om het minimaal aantal verplichte bhv’ers in een bedrijf:

–              Bij 0-50 werknemers: 1 bhv’er

–              Bij minder dan 250 werknemers: 1 bhv’ers per 50 aanwezigen

–              Bij meer dan 250 werknemers: minimaal 5 bhv’er

Taken van een bedrijfshulpverlener

De taken zijn relatief breed en kunnen zich uiten van een beginnende brand blussen, evacuaties begeleiden, tot aan eerste hulp verlenen aan een slachtoffer. Doordat het takenpakket zo breed is, is het belangrijk dat een bhv-certificaat jaarlijks wordt herhaald en vernieuwd. Op deze manier blijft de informatie up-to-date.  Meer lezen over het volgen van een BHV cursus of een BHV-herhaling cursus, klik dan eens op de link.