Complexe PTSS

Soms bevat een diagnose voor PTSS niet alle klachten waar iemand last van heeft. Dit is dan een complexe PTSS. De symptomen zijn dan vaak ernstiger en langduriger en gaat samen met dissociatie. Bepaalde gedachten, waarnemingen, emoties of herinneringen worden in dit geval buiten het bewustzijn geplaatst en zijn voor een tijdje niet oproepbaar. Dit is een veelvoorkomende overlevingsstrategie waarbij beelden en gedachten van het trauma soms gedeeltelijk en soms helemaal worden uitgeschakeld.

Het verschil tussen PTSS en complexe PTSS

Er zijn 2 aspecten die het verschil maken. Het is hierbij belangrijk om te realiseren dat de complexe variant meestal te maken heeft met een trauma op jonge leeftijd. Naast de klachten als herbeleving, vermijding, hevige angst, stemmingsproblemen en cognitie, zijn de volgende aspecten kenmerkend:

  • Dissociaties
  • De thuissituatie was/is niet goed. Het is geen veilige thuishaven waar je over je problemen / gevoelens kan praten.
  • Een bepaalde afhankelijkheid van de dader

Complexe PTSS wordt meestal ontwikkeld door een trauma-ervaring op jonge leeftijd. Dit kan seksueel zijn, lichamelijk en geestelijke misbruik of verwaarlozing zijn. Hele erge stemmingsschommelingen zijn een vaak voorkomend gevolg. Je gaat impulsief handelen wat geuit kan worden in de vorm van verhongeren of juist overeten, overmatig alcohol en drugs gebruik. Ook kan iemand zich totaal afsluiten van iedereen door ernstige argwaan of angst. Wil je meer weten? Kijk dan op de website of neem contact op met PSYTREC!