Deze kleine dingen kunnen al helpen om het coronavirus te bestrijden

Hand drawing chart or database sketch in whiteboard isolated on white.

Voor de bestrijding van het coronavirus worden enorm ingrijpende maatregelen genomen. Veel mensen zijn dan ook bang dat ze zelf weinig kunnen doen om het virus tegen te gaan. Dat gevoel van machteloosheid is verschrikkelijk. Gelukkig is het ook helemaal niet terecht. Dergelijke maatregelen zijn namelijk noodzakelijk om het gedrag van mensen te beïnvloeden. Dat betekent dus ook dat het gedrag van de mens de verspreiding van het virus veroorzaakt. Jij kunt dus een heel groot aandeel hebben bij de bestrijding van het coronavirus. En daar zijn echt geen ingrijpende dingen voor nodig. Hier vind je kleine dingen die al een heel groot verschil kunnen maken. 

Draag mondkapjes buitenshuis 


Sinds 1 december 2020 zijn mondkapjes in openbare ruimtes verplicht. Een mondmasker kopen, dat was iets waar heel veel discussies over werden gevoerd. Nederland was verdeeld in twee kampen. Een kamp die maar niet begreep waarom het kabinet deze regel niet eerder had doorgevoerd, en een ander kamp wat de regel als schijnveiligheid bestempelde. 

Niet gek ook, want het kabinet heeft zelf ook heel lang volgehouden dat mondkapjes niet meer dan schijnveiligheid waren. Het coronavirus is echter al een jaar in ons midden. In die tijd is er heel veel kennis over dit virus vergaard en ook over de wijze waarop deze bestreden moet worden. Duidelijk is dat mondkapjes wel degelijk kunnen helpen om bestrijding tegen te gaan. Zeker wanneer deze door iedereen correct worden gedragen. 

Mondkapjes tegen het virus kopen is dan ook helemaal geen gek idee en helpt juist bij de bestrijding hiervan. Bovendien is het tegenwoordig ook verplicht. Draag daarom altijd mondkapjes buitenshuis. Gelieve niet alleen in openbare ruimtes, maar ook op straat wanneer de 1,5 meter afstand niet goed kan worden nageleefd. 

Blijf thuis bij klachten en laat je testen 


Het zit niet in de aard van Nederlanders om bij iedere verkoudheid thuis te blijven. Voor corona ging je met lichte verhoging gewoon naar het werk en nam je een extra paracetamol om op de been te blijven. Hoewel deze mentaliteit voor je werkgever wellicht heel prettig is, is dit allesbehalve verstandig in de huidige coronatijd. Coronaverschijnselen lijken namelijk erg sterk op verkoudheids- en griepklachten. De één reageert er sterker op dan de ander. Ervaar je dus klachten van neusverkoudheid, griep of plotselinge verhoging? Blijf dan in elk geval thuis totdat je getest bent (en de uitslag hebt ontvangen). Bij coronatest Nederland ontvang je gelukkig de uitslag zeer snel, waardoor je – indien het geen corona is – weer snel uit huis kunt. 

Let op: zorg er ook voor dat andere huisgenoten thuis blijven tot de uitslag binnen is.  

Werk zoveel mogelijk thuis 


Hoe goed je alle maatregelen ook opvolgt, het is niet zeker dat mensen in de omgeving dit ook doen. Daarnaast zijn er ook mensen die wél besmet zijn met corona, maar hier geen klachten van ervaren. Een asymptotisch verloop is onschuldig voor de persoon zelf, maar hij of zij is wel in staat om anderen te besmetten. Daarom is het belangrijk dat reisbewegingen en sociale contacten zoveel mogelijk beperkt worden. Daarom is het advies van het kabinet al sinds het begin van de crisis: werk zoveel mogelijk thuis. Indien mogelijk, blijf gewoon thuis. Vermijd drukte. Voor jezelf en de gezondheid van anderen.