Een prik voor hepatitis A

Hepatitis A is een zeer besmettelijke ontsteking die je liever niet wilt oplopen. Vooral bij volwassenen kan dit vervelende klachten opleveren die je maar wat graag wilt voorkomen. Gelukkig komt deze ziekte in Europa niet vaak meer voor. Helaas is dit wel het geval in landen waar de sanitaire hygiëne minder goed geregeld is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een slecht water- en rioolsysteem. Hepatitis A kan je oplopen door vies water te drinken dat vervuild is door ontlasting. Dit is uiteraard erg onprettig, maar in bepaalde verre landen kan dat soms ongewenst gebeuren. Het is dan ook belangrijk om je hier goed op voor te bereiden tijdens een lange reis. Bij Hepatitis A raakt de lever vervelend ontstoken, waardoor je maandenlang ziek kan worden. Deze ziekte is aan een paar symptomen te herkennen. 

De symptomen

Helaas kan het echter enige tijd duren voordat de symptomen van Hepatitis A zichtbaar worden. Meestal gebeurt dit tussen de twee en zeven weken. Het vervelende van de ziekte is dat je tijdens deze weken ook anderen kunt besmetten. De meest voorkomende klachten bij deze leverontsteking zijn: vermoeidheid, pijn rechts in de bovenbuik, malaise en misselijkheid. Wanneer je echt op een vervelende manier last hebt van Hepatitis A kunnen ook ergere klachten ontstaan, zoals een donkere urine, ontkleurde ontlasting en geelzucht. Geelzucht is ook wel hoe deze ziekte in de volksmond genoemd wordt. Dit houdt in dat de huid een gele tint kan krijgen. Dat wordt vaak als erg storend en vervelend beschouwd. Gelukkig kan jij je voordat je een reis naar een van de verre risicolanden gaat maken gewoon laten vaccineren tegen Hepatitis A. 

Het vaccin

Een Hepatitis A inenting is dan ook een fijne oplossing voor iedereen. Na een eerste vaccin hiervan ben je voor in ieder geval een jaar beschermd. Maar als je ervoor kiest om binnen dat jaar een tweede vaccin te nemen kan deze bescherming tot wel dertig jaar duren. Daarom kiezen veel mensen ervoor om ook een tweede vaccin te nemen tegen geelzucht. Er zijn een paar bijwerkingen die kunnen optreden wanneer dit vaccin genomen wordt, maar vaak vallen deze wel mee. Denk hierbij aan bijwerkingen zoals, rode plek op de plaats waar je geprikt bent, lichte koorts en hangerigheid. In hele zeldzame gevallen kan er ter plekke een allergische reactie ontstaan, maar aangezien het vaccin door een professional geplaatst wordt zal dit niet snel tot complicaties leiden. Met een aanvullende verzekering ben je meestal ook nog eens voor het vaccin verzekerd. Hierdoor zal je vaak niets hoeven te betalen voor dit vaccin.