Gezondheidsklachten bij vocht in huis

gezondheid

Vocht in huis is slecht nieuws. Dat weten we allemaal. Maar wat de risico’s precies zijn? Daar weten veel mensen het fijne niet van. Een kwalijke zaak, vinden de specialisten van Spirototaal. Het plaatsen van een buisventilator doe je immers niet zomaar. In deze blog zetten zij de risico’s van een vochtig huis daarom uiteen. Lees je mee?

Astma of eczeem

Iedereen kent wel iemand in zijn of haar directe omgeving die er last van heeft: astma of eczeem. Allebei zeer vervelende aandoeningen, die óók door het leven in een vochtige huis kunnen worden veroorzaakt. Huisstofmijten houden namelijk van een vochtigheidsgraad van 60 tot 80%. De uitwerpselen van deze beestjes kunnen allergische reacties veroorzaken. Dit uit zich vaak in astma en eczeem.

Chronische bronchitis

Kuch. kuch. Bronchitis is geen fijne ziekte. Al helemaal niet wanneer dit chronisch wordt. Vochtige woningen werken deze aandoening helaas in de hand. Zij bieden immers ruimte aan schimmels, bacteriën en andere ziekteverwekkers. Kom je hier voor lange tijd mee in aanraking? Dan is de kans groot dat dit jouw immuunsysteem aantast en er ontstekingen ontstaan aan de luchtwegen. Vaak heeft dit bronchitis tot gevolg.

Allergieën

In de eerste alinea spraken wij al kort over allergieën. Dit uit zich echter niet alleen in eczeem en astma. Inwoners van vochtige huizen kunnen ook allergisch worden voor de welbekende zilvervisjes. Deze insecten vind je voornamelijk in koele, vochtige ruimtes. De kelder. De keuken. De badkamer. De symptomen lijken wel veel op die van astma. Mensen die de allergie te pakken hebben, zijn vaak benauwd en moeten veel hoesten. De allergie kan ook worden veroorzaakt door schimmelsporen.

Verkoudheid

Een snotneus. Een vervelend kuchje. Misschien een kleine verhoging. De jaarlijkse verkoudheid houdt Nederland regelmatig in zijn greep. Lijken jouw problemen echter van chronische aard te zijn of ben je het vaker dan normaal? Dan kan vocht de boosdoener zijn. Of beter gezegd: de microscopisch kleine organismen die er dol op zijn. Wees er op tijd bij, voordat het zich ontwikkelt tot bronchitis!

Reuma

Laten we meteen duidelijk zijn: Reuma wordt niet – ik herhaal: niet – door een vochtig huis veroorzaakt. Toch willen wij deze aandoening even kort benoemen. Is de vochtbalans in de woning echter verstoord? Dan kan dit de klachten wél verergeren.