Het verband tussen hartkloppingen en stress

Wanneer je last hebt van hartkloppingen, voel je je hart snel tekeergaan. Dit kan je voelen in je borst, keel en/of je nek. Dit kan even schrikken zijn en een ongemakkelijk gevoel geven. Meestal verdwijnt dit gevoel weer snel.

Hoe kunnen hartkloppingen zomaar ontstaan?

De hartkloppingen worden vaak veroorzaakt door een daadwerkelijke verhoogde hartslag, maar het kan ook zijn dat een persoon het gevoel heeft dat het hart schokkerig of onregelmatig klopt.

Hartkloppingen ontstaan over het algemeen in de volgende situaties:

  • Een plotselinge toename in fysieke activiteiten, zoals een sprintje trekken of andere sportieve activiteiten.
  • Tijdens een plotselinge angstige situatie. Bijvoorbeeld wanneer je opeens schrikt van iets kan je nog een tijdje je hart voelen kloppen.
  • Door stress.
  • Bij een overmatig gebruik van cafeïne, alcohol of drugs.
  • Tijdens de zwangerschap.
  • Door medicijngebruik.
  • Na het eten van een hoge dosis suiker of koolhydraten.

Stress als veroorzaker van hartkloppingen, is een complexe zaak. Het is vaak niet direct de stress die de hartkloppingen veroorzaakt, maar juist een scala aan andere facetten. De hartkloppingen is een signaal van je lichaam dat je te ver gaat.

Wanneer een persoon hevige stress ervaart, gaat hij/zij zich anders gedragen. Door de stress kan je slecht slapen of zelfs last hebben van slapeloosheid. Je kunt er een ongezonde levensstijl op nahouden tijdens stressvolle periodes, zoals weinig sporten en ongezond eten. Ook kun je door de stress meer roken, drinken en/of drugs gebruiken. Al deze elementen kunnen een effect hebben op plotselinge hartkloppingen.

Oplossing?

Daarom dient een oplossing niet te worden gevonden in de directe oorzaken van de hartkloppingen, maar juist in de indirecte oorzaken. De indirecte oorzaak is stress en door de stress hou je er gewoontes op na die de hartkloppingen veroorzaken.

Het is daarom sterk aan te raden om de stress in je leven te verminderen en vervolgens je slechte gewoontes weer af te leren.

Lees dit artikel goed door om stressbestendiger door het leven te gaan.

Gevolgen hartkloppingen

Wanneer je niets doet, kunnen de hartkloppingen een ernstig effect hebben op de gezondheid van je hart. Dan kan het leiden tot hart- en vaatziektes of zelfs een hartaanval.

Verander daarom je levensstijl ten goede. Wellicht is een gesprek met je baas of manager goed om aan te geven dat de werkdruk en de stress te hoog is. Het is daarnaast ook aan te raden om een regelmatig terugkerend moment van een ontspanning gedurende de week in te plannen. Bijvoorbeeld sporten in teamverband, yoga of meditatie.