Hoe weet je of een kind hoogbegaafd is?

Veel ouders vinden hun kind slim. Maar er is een verschil tussen een Hoogbegaafd kind en een kind dat niet hoogbegaafd is. Hoogbegaafde mensen, ook wel Gifted People genoemd, zijn soms te herkennen aan bepaalde persoonlijke kenmerken die overduidelijk te zien zijn wanneer je ze leert kennen. Ook bij kinderen merk je snel dat ze ‘anders’ zijn dan de andere kinderen en een ontwikkelingsvoorsprong hebben op hun leeftijdsgenoten. Twijfel je of je kind hoogbegaafd is? In deze blog lees je meer over de kenmerken die tot uiting komen bij hoogbegaafde kinderen en hoe je hoogbegaafdheid kunt herkennen.

Creatiever dan andere kinderen

Ongeveer 2,5% van de Nederlandse bevolking is hoogbegaafdheid. Vaak wordt hoogbegaafdheid geassocieerd met een verhoogde intelligentie waardoor kinderen al op jonge leeftijd goed kunnen leren, en dit is waar tot op zekere hoogte. Veel hoogbegaafde kinderen leren al op zeer jonge leeftijd schrijven en lezen. Toch is intelligentie niet het enige wat een kind hoogbegaafd maakt. Hoogbegaafde kinderen zijn namelijk ook heel creatief, waardoor ze buiten de hokjes kunnen denken. Kinderen die hoogbegaafd zijn gaan anders om met problemen en vraagstukken. Zo denken ze niet dat 1 plus 1 automatisch twee is, maar bedenken ze meerdere manieren om de som op te lossen, en vragen ze zich af wat het nut van optellen is.

Hoogbegaafden hebben veel doorzettingsvermogen

Mensen en kinderen die hoogbegaafd zijn, hebben een enorm doorzettingsvermogen en zijn overal nieuwsgierig naar. Ze doen graag onderzoek en vinden het leuk om nieuwe dingen te leren. Een kind met hoogbegaafdheid zal dus niet rusten tot hij de oplossing weet voor een wiskundig vraagstuk. Dit doorzettingsvermogen zie je niet alleen terug in hoe het kind studeert, maar ook in kunst, sport en muziek. Doordat hoogbegaafde kinderen creatief kunnen nadenken, nieuwsgierig zijn en veel doorzettingsvermogen hebben maakt vaak dat ze ergens enorm in uitblinken.