Hulp als je alcoholverslaafd bent

Tegenwoordig is alcohol zo’n normaal onderdeel van onze maatschappij geworden. Het is eerder de regel dan een uitzondering dat iemand drinkt en afhankelijk van de fase van je leven kunnen enorm grote hoeveelheden alcohol als normaal gezien worden. Hierdoor is het ontzettend lastig om te realiseren dat een drankje doen een groot probleem kan zijn voor sommigen. Toch zijn er verschillen die bestempelen hoe groot jouw probleem met drinken is. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid glazen alcohol die per week genuttigd worden. Toch spreken we pas over alcoholverslaving als iemand zowel lichamelijk als geestelijk afhankelijk is van alcohol. Herken jij jezelf hierin? Lees dan verder.

Wat is alcohol?

Alcohol is een product dat gemaakt wordt door het vergisten van gerst of druiven, wat zorgt voor het ontstaan van bier of wijn. Dit is een natuurlijk proces dat stopt bij een alcohol percentage van 15. Dan spreekt men over zwak alcoholhoudende drank. Er kunnen ook hogere alcoholpercentages ontstaan maar dan moet het zwakke alcoholhoudende drank verhit en afgekoeld worden.

Wat zijn kenmerken van een alcoholverslaving?

Een opvallende kenmerk van alcoholverslaafden is dat zij niet zullen toegeven dat er sprake is van een probleem, en dit gaat vaak gepaard met smoesjes om het drinkgedrag te verklaren. Er heerst veel schaamte rondom verslaafden om het feit dat zij alcohol nodig hebben en kunnen of willen de ernst van de situatie niet inzien. Er bestaat niet één duidelijk beeld van een alcoholverslaafde. Mensen zijn nou eenmaal anders en hebben allemaal een andere achtergrond, leeftijd, intelligentie of inkomen, en dit kan allemaal invloed hebben op hoe hun verslaving eruit komt te zien. Er zijn wel een aantal kenmerken die vaker voorkomen bij verslaafden:

  1. Vergeetachtigheid
  2. Matige concentratie
  3. Humeurwisselingen
  4. Trillen en zweten
  5. Verbergen van alcohol
  6. Problemen met financiën

Hoe kun je stoppen?

Als je wilt stoppen met alcohol dan zijn er verschillende mogelijkheden die je kunt proberen. Allereerst zijn er verschillende klinieken die je kunnen bijstaan gedurende het proces. Dit kan wel fijn zijn gezien de ontwenningsverschijnselen die gepaard gaan met het stoppen met drinken.