Interessante feiten over paarden

Houd in gedachten dat net zoals de hond de beste vriend van de mens is, het paard dat ook is. Paarden waren vroeger het enige middel om op reis te gaan. In het hedendaags hebben we elektrische (of gewone auto’s) om op pad te gaan. Maar vroeger waren er geen auto’s, er waren paarden. Paarden zijn al eeuwenlang op de planeet, al meer dan 4000 jaar voor Christus. Paarden zijn temperamentvolle en zachtaardige wezens. Ze zijn de edelste van alle dieren.

De hoeven

De blote hoeven van paarden passen zich aan het terrein waarop ze rijden en aan de hoeveelheid werk die ze krijgen. Als een paard redelijk consistente hoeveelheden werk krijgt op verschillende ondergronden, zal de hoefwand met dezelfde snelheid uitgroeien als hij slijt, of iets sneller. Er zijn uithoudingsrijders die op één dag wedstrijden van 50 en 100 mijl rijden, en races van 150 mijl over 3 dagen, op blote voeten. De hoeven van deze paarden moeten binnen 3-4 dagen na een race worden bekapt, omdat de hoeven reageren op het werk dat ze krijgen en zo snel uitgroeien.

Kuddedynamiek

In de natuur is een kudde paarden een groep merries met hun veulens, plus een hengst. De hengst fungeert als de beschermer van de kudde – hij zal haar verdedigen tegen roofdieren en andere hengsten – in ruil daarvoor heeft hij exclusieve reproductieve toegang tot de merries. Maar hij is niet de leider van de kudde. De leider is in feite een ervaren merrie. Ze beslist wanneer ze moet verhuizen, waar ze moet grazen, en de anderen volgen haar voorbeeld. Wanneer de kudde zich verplaatst, is de leidende merrie meestal de eerste in de rij. De hengst heeft de neiging om de kudde te volgen, om deze te beschermen tegen vijanden. Hengsten zijn zeer competitief en vertonen agressief gedrag wanneer de kudde wordt bedreigd. En als andere hengsten hen uitdagen, zullen ze met hen gemene, mogelijk fatale gevechten aangaan. Hierdoor kunnen hengsten hun rol in een kudde niet lang verdedigen. Zodra een sterkere hengst de kampioen van de kudde verslaat, neemt de nieuwkomer de rol over. Maar wist je dat de melk van een paard super gezond is? Vandaar dat paardenmelk kopen gezondheidsvoordelen biedt.