Komt knieartrose veel voor?

knieartrose

Bij knieartrose is er sprake van een beschadiging aan het kraakbeen. Het gaat hierbij in de meeste gevallen om slijtage. Door deze slijtage ontstaat er een versmalling in de gewrichtsspleet en kunnen dagelijkse activiteiten erg pijnlijk zijn. Qua knieartrose zijn er twee varianten. Zo heb je de primaire en de secundaire knieartrose. Bij de primaire knie artrose komt het probleem tot stand door langdurige slijtage. Deze variant komt bij de ene familie vaker voor dan bij anderen. Bovendien speelt ook de hoeveelheid belasting een rol. Een persoon met overgewicht loopt hier meer kans op dan iemand met een slank figuur. De secundaire knieartrose is anders. Deze variant komt tot stand door een ontsteking of beschadiging door straling. Zowel de primaire als secundaire variant zorgen voor erg veel lichamelijke klachten.

knieartrose

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om een diagnose te kunnen stellen, is het van belang dat de patiënt duidelijk aangeeft waar hij of zij last van heeft. Na een gesprek kan er een lichamelijk onderzoek gestart worden. Hierbij worden er in de meeste gevallen röntgenfoto’s gemaakt. Aan de hand van deze foto’s kan artrose worden herkend. In de meeste gevallen is er duidelijk een versmalling van de gewrichtsspleet te zien.

De behandeling van knieartrose

Wanneer je last hebt van knieartrose, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. De meest geschikte variant hangt voornamelijk af van de klachten, de leeftijd en de mate van artrose. In de meeste gevallen wordt er besloten om een operatie te laten plaatsvinden. Bij ouderen is er meestal sprake van een knieprothese. Bij jongere mensen wordt er meestal gekozen voor een standscorrectie. Dit omdat een prothese niet levenslang meegaat en er daardoor later weer een operatie zou moeten plaatsvinden.