Ouder worden en veiligheid op de weg

veilig autorijden als oudere

Om veilig te kunnen rijden is er meer nodig dan alleen het snappen van de verkeersborden en verkeersregels. Ook je lichamelijke toestand moet helemaal in orde zijn wil je veilig kunnen rijden. Naarmate je ouder wordt kan je lichaam je wel eens tegen gaan werken. Je hebt misschien meer moeite met het omkijken naar achteren, waardoor veilig wisselen van baan en veilig remmen moeilijker wordt. Daarom is het belangrijk voor mensen die ouder zijn dan 75 en achter het stuur willen zitten, dat zij een keuring doen voor een gezondheidsverklaring bij bijvoorbeeld Rijbewijsbelang.nl.

Natuurlijk moet je ook zelf op je rijvaardigheid letten. Lees daarom onze tips om als oudere veilig te blijven rijden.

Laat je regelmatig testen

Eenmaal in de vijf jaar is het nodig om een keuring te doen, maar in tussentijd moet je zelf ook goed opletten of alle zintuigen nog naar behoren werken. Plan daarom regelmatig een onderzoekje in bij de opticien en de audicien. Naarmate je ouder wordt willen de systemen waar je elke dag op vertrouwt het wel eens minder gaan doen. Ook al heb je overdag prima zicht, ouder worden kan ervoor zorgen dat je ‘s nachts in het donker een stuk slechter gaat zien.

Daarnaast kan vermindering van gehoor ervoor zorgen dat je verkeer dat je niet ziet, of hulpdiensten en treinen, minder goed aan hoort komen. Heb je al klachten over je zicht of gehoor ruim voor een vijfjaarlijkse keuring? Ga dan even langs de opticien of audicien.

Lees de bijsluiter van medicijnen goed

Slik je medicijnen, dan is het altijd belangrijk om de bijsluiter te lezen. Hierin staan de bijwerkingen die je medicijn mogelijk kunnen hebben. Je medicijnen kunnen invloed hebben op je geschiktheid om te rijden. Als dat zo is, dan staat het in de bijsluiter. Als er staat dat je geen groot materieel mag besturen, dan betekent dat ook dat je geen auto mag besturen tijdens gebruik van de medicijnen. Denk dus altijd voor het autorijden aan je gebruikte medicijnen!

Staat er niks over groot materieel of auto’s maar wel over invloed op je zintuigen? Vraag dan bij de huisarts om meer informatie. Denk altijd aan je eigen veiligheid en die van anderen als je de weg op gaat. Ook bij zeer ervaren bestuurders zit een ongeluk in een klein hoekje.