SOA’s in Nederland: wat is Trichomonas?

laboratorium

Parasieten… je moet er niet aan denken. Toch zijn mensen, die met Trichomonas vaginalis besmet zijn geraakt ermee in aanraking gekomen. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen voor de gezondheid. Zeker wanneer dit organisme niet wordt bestreden. In deze blog vragen wij de specialisten van How Are You Diagnostics om hun kennis over de seksueel overdraagbare aandoening mij jou te delen. Wat zijn bijvoorbeeld de symptomen? Je leest het hieronder!

Trichomonas in het kort

Trichomonas – voluit: Trichomonas vaginalis – is een seksueel overdraagbare aandoening, die relatief vaak in Nederland voorkomt. In tegenstelling tot andere ziekteverwekkers in deze categorie is er geen sprake van een bacterie of virus, maar van een parasiet. Deze bevindt zich graag rondom de vagina of plasbuis. Het organisme wordt dan ook vaak overgedragen bij direct genitaal contact.

De symptomen

De gevolgen van een besmetting met Trichomonas vaginalis zijn groot. De gezondheid van de patiënt wordt namelijk flink door de parasiet ondermijnd. Het is daarom belangrijk om bij onbeschermde, seksuele contacten bedacht te zijn op de verschillende klachten, die bij zo’n besmetting horen. Zo kun je – wanneer nodig – snel actie ondernemen.

Klachten bij de man

Voor mannen is een besmetting met Trichomonas bijzonder verraderlijk. Veel van hen zullen namelijk weinig klachten ervaren. Hierdoor kan de parasiet ongestoord zijn gang gaan – met alle gevolgen van dien. Hoewel de infectie zonder behandeling kan overgaan, heeft de patiënt wel een verhoogd risico op HIV. Symptomen van Trichomonas zijn: irritatie bij de eikel en/of plasbuis. Ook kan er sprake zijn van afscheiding.

Klachten bij de vrouw

In tegenstelling tot mannen, laten vrouwen wel vaak symptomen van Trichomonas zien. Zo kunnen ze last hebben van schuimende, geelgroene afscheiding. Ook zijn de schaamlippen vaak geïrriteerd. Ze zijn rood en kunnen enorm jeuken. Daarnaast kunnen er ook pijnlijkere klachten ontstaan.

Een besmetting met Trichomonas brengt ook voor zwangere vrouwen risico’s met zich mee. Er kunnen tijdens de zwangerschap meerdere complicaties ontstaan. Zo kunnen de vliezen te vroeg breken, is er vaak sprake van vroeggeboorte en is het geboortegewicht gemiddeld gezien lager.

Trichomonas en HIV

Hierboven hebben wij het al kort benoemd. Trichomonas maakt het risico op het ontwikkelen van HIV groter. De parasiet maakt de overdracht van dit virus namelijk makkelijker. Het is dus belangrijk om jezelf – bij een besmetting met Trichomonas – zo snel mogelijk te laten behandelen.