Verschillende soorten beugels

beugel

Er bestaan veel verschillende beugels. Welke beugel jij krijgt, kun je niet zomaar kiezen. Je gebit bepaalt namelijk wat nodig is en welk type het beste bij je past. Wij geven je vast een overzicht van de verschillende soorten beugelsoorten. Natuurlijk kun je ook altijd meer informatie opvragen bij een orthodontist. Raadpleeg bijvoorbeeld een orthodontist in Meppel, zoals Mondaat.

Buitenboordbeugel

Met deze beugel worden je kiezen naar achteren geplaatst waardoor er meer ruimte ontstaat in je mond. Een buitenboordbeugel bestaat uit twee bogen. De eerste boog loopt vanaf je achterhoofd richting je mond. Uit deze boog haalt de beugel voornamelijk zijn kracht. De tweede boog zit met behulp van ringetjes om je kiezen bevestigd. De twee bogen zitten aan elkaar vast, maar je kunt de beugel wel zelf in en uit doen.

Retainer

Deze beugel kan gebruikt worden bij kleine afwijkingen of na de behandeling met een andere beugel. Bij onderhoud van het resultaat krijg je één retainer die je ‘s nachts moet dragen. Wanneer je hem gebruikt als een echte behandeling, dien je elke twee weken een nieuwe in te doen. Je krijgt dan een set onzichtbare en uitneembare hoesjes. Op deze wijze schuiven je tanden heel geleidelijk naar de gewenste stand. In dit geval dienen ze 24 uur per dag gedragen te worden. Soms is het nodig om kleine, witte vullingen op de tanden te maken voor wat extra houvast.

Blokjesbeugel

Deze beugel is de meest bekende en meest voorkomende beugelsoort. Er worden een soort kleine slotjes in je mond geplakt. Daar doorheen wordt een draad gebruikt die verschilt van vorm en dikte. Om de zoveel weken wordt deze vervangen. Ook worden er kleine elastiekjes gebruikt voor extra correctie in je beet. Je kunt deze beugel niet zelf in of uit doen.

Uitneembare beugel

Deze beugel plaats je over je boven- of ondertanden, waarbij een voorgevormd plaatje tegen je gehemelte of de holte onderin je mond komt te liggen. Samen verplaatsen ze je tanden en kiezen.

Kaakverbredingsbeugel

Deze beugel wordt gebruikt voor het verbreden van je bovenkaak. Hij zit vast aan ringetjes om je kiezen en wordt nooit als enige beugel gebruikt. Vaak ontstaat er bij deze beugel een spleet tussen je voortanden. Dit wordt dan weer rechtgezet met de behandeling van een volgende beugel.