Wanneer ben je verslaafd

Steeds vroeger beginnen mensen met roken, net als drinken, maar er wordt ook heel wat gesnoept, gesurft op het internet en gepokerd onder de jongeren. Betekend dat alle jongeren van deze generatie verslaafd zijn of wanneer wordt er wel gesproken van een verslaving?

Wanneer wordt er gesproken van een verslaving?

Er kan pas echt gesproken worden van een verslaving als je niet meer zonder kan. Als je elke dag die wijn nodig hebt om de dag door te komen. Als je niet meer kan functioneren zonder, maar ook niet volledig 100% kan functioneren met, dan wordt er gesproken van een verslaving. Een verslaving kan psychisch, maar ook lichamelijk zijn, voor ieder is dat anders. De meest bekende verslaving is roken, je lichaam is gewend aan de nicotine, het is namelijk een gewoonte geworden, maar juist ook verslaafd door het stofje nicotine. Als je wil gaan stoppen krijg je diverse afkickverschijnselen, omdat je lichaam om nicotine blijft vragen totdat die het heeft. 

Wat te doen aan een verslaving?

Wat kan je doen om van een verslaving af te komen? Je kan naar een kliniek gaan die verslavingszorg bieden. Zij zijn gespecialiseerd erin en kunnen je op de juiste manier begeleiden en ondersteunen om van je verslaving af te komen. 

Van een gewoonte naar een verslaving

Ook al is het gebruik hetzelfde, de verslaving blijft voor ieder anders, iedereen ervaart het op zijn eigen manier. Wel gaat iedereen vier fases door van de eerste fase wat een gewoonte is tot aan de vierde fase dat het echt een verslaving is.