Worden vaccinaties gedekt door mijn zorgverzekering?

Welke zorgverzekering het beste bij jou past, hangt af van je behoeften en leefstijl. Ga je op reis naar een land buiten Europa, dan heb je hoogstwaarschijnlijk inentingen nodig om jezelf te beschermen tegen allerlei nare ziektes en aandoeningen. De zogenoemde reizigersvaccinaties. Ook bestaan er vaccinaties tegen kinderziektes en griepvaccinaties. Vergelijk hier zorgverzekeringen en lees welke vaccinaties vergoed worden door de zorgverzekering.

Opwekken van het immuunrespons

Vaccinaties zijn bedoeld om je te beschermen tegen bepaalde ziektes. Het vaccin dat je toegediend krijgt bestaat uit ziektekiemen die al dood zijn, of ernstig verzwakt. Door middel van zo’n vaccinatie wordt jouw immuunrespons opgewekt zonder dat je er ziek van wordt. Wel maakt je lichaam afweerstoffen aan, waardoor jouw lichaam weet hoe hij moet reageren wanneer een ziekte jouw lichaam binnentreedt. 

Inentingen tegen kinderziektes

De vaccinaties tegen een aantal kinderziektes (mazelen, bof en rodehond) zijn gratis voor iedereen, ongeacht de zorgverzekering die je hebt. Deelname aan deze vaccinatie is niet verplicht, maar wel sterk aangeraden. Wordt jouw kind besmet met een ziekte, dan kunnen de gevolgen ernstig zijn.

Vaccinaties voor reizigers

Ga je een verre reis maken, dan moet je waarschijnlijk ook ingeënt worden. Welke vaccinaties je nodig hebt, hangt van je vakantiebestemming af. Voor alle reizigersvaccinaties geldt dat deze niet worden gedekt door de basisverzekering. Heb jij een aanvullende verzekering bij bijvoorbeeld CZ, interpolis of Nationale-Nederlanden, dan worden de reizigersvaccinaties deels of in z’n geheel vergoed. 

Griepprik voor risicogroepen

Rond oktober wordt de griepprik beschikbaar gesteld. Deze inenting is bedoeld voor groepen die een verhoogd risico hebben op de griep. Mensen die hieronder vallen zijn volwassenen en kinderen die een chronische ziekte hebben, mensen met diabetes en 60-plussers. Ook de griepvaccinatie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Val je binnen de risicogroep, dan kan het zijn dat de vaccinaties vanuit de aanvullende verzekering vergoed worden. De aanvullende verzekeringen van bijvoorbeeld VGZ en Univé vergoeden deze griepprik.