Zorgverzekering, vrije keuze of niet?

zorgverzekering

Je hebt nogal wat keuzes te maken als je een zorgverzekering afsluit. Een daarvan is de zogenaamde vrije zorgkeuze. Een zorgverzekering kiezen voor vrije zorgkeuze betekent meteen ook dat je meer premie per maand betaalt.

Vrije zorgkeuze kost je elke maand extra geld

De goedkoopste zorgverzekering met vrije zorgkeuze is de Online Gemak Polis van OHRA. Je betaalt voor deze verzekering 126,75 euro per maand. Dat is overigens liefst 10,25 euro meer dan een jaar eerder. Vrije zorgkeuze betekent dus gewoon meer betalen. Kies je voor vrije zorgkeuze dan sluit je een restitutiepolis af. Je bent vrij om elke zorgaanbieder te kiezen en betaalt in eerste instantie zelf de rekening, Vervolgens dien je een declaratie in bij de zorgverzekeraar die vervolgens het bedrag op je rekening stort.

zorgverzekering

Alleen naar aanbieders met een contract met jouw verzekeraar

Kies je niet voor een restitutieverzekering dan sluit je automatisch een naturapolis af. In dat geval is van een vrije zorgkeuze geen sprake. Betalen is gemakkelijker, want je hoeft nu niet eerst geld voor te schieten. Heb je een naturapolis dan kun je alleen terecht bij aanbieders die een contract hebben afgesloten met jouw verzekeraar. Ga je naar een andere aanbieder dan geldt nog wel steeds een vergoeding al is die dan vaak niet honderd procent. In dat geval kost het je dus zelf geld. Overigens is het in het algemeen zo dat je met een naturapolis ook vaak precies bij die aanbieder terecht komt die je gekozen zou hebben. Een vrije zorgkeuze biedt onafhankelijkheid, en daar is het de mensen die deze verzekering afsluiten om te doen.